Kapsül Yırtığı

Op.-Dr-Özgür-Oktay-Nar

Kapsül Yırtığı

Omuz Çıkığı & Kronik Omuz İnstabilitesi
Omuz vücudun en hareketli eklemidir. Omuz ekleminin, kolu yukarı kaldırma, kendi etrafında çevirme ve eli başın üstüne ulaştırma gibi fonksiyonları vardır.
Omuz çıkığı; kolun üst kısmının, omuz ekleminden bir soket şeklinde zorlanarak çıkması olarak adlandırılır. Bu durun omuzun aşırı zorlanarak kullanımı veya bir düşme sonucu da meydana gelebilir.

Omuz bir kere yerinden çıktı mı, omuz ekleminin tekrarlayarak çıkmaları, çoğu zaman yüksek risk altındadır. Omuz ekleminin gevşek hale gelip, güvensizlik ve istikrarsızlık oluşturarak sürekli tekrarlayan çıkmalarına kronik omuz instabilitesi denir. Sürekli Omuz Çıkması ( Kronik Omuz İnstabilitesi)

Kol topuzu bazen bu soketin içinden çıkacak gibi olup yarım çıkık şeklinde olur ki buna subluksasyon denir.Topuzun soketten tam çıkmasına ise tam çıkık denir.
Omuz bir kere yerinden çıktı mı, soket ile topuzu bir arada tutan çevre yumuşak dokuları (bağlar, kapsül, tendon ve ya kaslar) yırtarak veya aşırı esneterek çıkar. Bu durum çıkıkların tekrarlamasına sebep olabilir. Buna kronik omuz instabilitesi ve ya gevşekliği denir. Omuz eklemini bir arada tutan yumuşak dokuların kalıcı yetersizliği söz konusu olur.

Omuz Çıkığı:

Genellikle düşme ve ya trafik kazası sonucu oluşur. Topuz, soketin önüne çıkarken öndeki bağ dokularını yırtarak çıkar. Buna bankart lezyonu denir. Ciddi bir ilk çıkış sürekli çıkıklara sebep olabilir. Çıkma hissi ve ya omuzda çıkacak gibi olan bir güvensizlik hissi oluşabilir.

Tekrarlayan Omuz Zorlanmaları:

Yüzme, tenis veya voleybol gibi sporlarda omuz sürekli baş seviyesi üzerine zorlanarak, omuz bağlarında gevşeklik, esneme ve instabilite meydana gelebilir. Tekrarlanan ve stresli bu gibi faaliyetler omuzda yavaş gelişen bir bağ dokusu hasarı oluşturur. Bu hasarlı ve ya gevşek bağlar zorlu omuz hareketlerinde acı ve kararsız bir durum oluşturabilir.

Çok yönlü İstikrarsızlık:Çok nadir görülen bu durumda, omuz arkaya, öne ve aşağı gibi her yöne gevşektir. Bu gibi hastaların temelinde esnek bağ dokusu hastalığı olabilir.

Omuz Çıkığında Klinik Bulgular
Kronik omuz instabilitelerinin en yaygın görülen bulguları;

Yaralanma ile omuz ağrısı
Tekrarlayan omuz çıkıkları
Sürekli omuzda gevşeklik, atlama ve ya yerinden çıkacak hissi.

Omuz Çıkığında Görüntüleme Yöntemleri
Ayırıcı tanı açısından omuz röntgeni ve MRI istenir.
Röntgen omuz kemiklerinde oluşan bir hasar ve yaralanmayı gösterecektir. MRI ise omuz çevresi bağ dokularının yapısını ve yaralanmasını değerlendirmek için kullanılır.

Omuz Çıkığında Tedavi
Kronik omuz instabilitesi ilk olarak cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilir. Bu tedavi sonucunda ağrı ve omuz istikrarsızlığı devam ederse, ameliyat planlaması yapılır ki genellikle hastaların çoğu ameliyata ihtiyaç duyar.

Ameliyat dışı Tedavi
Bu tedavinin planlamasında omuz çıkmasına sebep olacak hareketlerde kaçınma, yaşam modifikasyonu vardır. Bu tedavi birkaç ay sürer.
Ağrı ve şişliği azaltma için steroid olmayan ilaçlar ve buz tedavisi yapılır.
Fizik Tedavi: Omuz çevresi kaslarınızı güçlendirmektedir.

Kapsül sorunları için PRP, Proloterapi uygulanabilir.

Omuz Çıkığında Cerrahi Tedavi
Ameliyat ile temel hedef, omuz çevresindeki yırtılmış ve gevşemiş olan bağları onarmaktır.
Bu bağları onarma açık ve kapalı ameliyatlar ile yapılır;

Kapalı; Artroskopik yöntemler ile yapılır. Küçük aletler ve kamera sistemi ile omuz eklemini açmadan yapılan güncel bir tedavi yöntemidir. Hasta konforu yüksek ve hastanede kalış süresi kısadır.

Açık ameliyat; Burada ise omuz eklemi büyük bir kesi ile açılarak direk görüş altında, yumuşak doku onarımı yapılır.

Rehabilitasyon; Ameliyat sonrası omuz özel askılarda geçici olarak dinlendirildikten sonra özel fizik tedavi programına alınır. Omuz kaslarını güçlendirme, bağ dokularını gerdirme ve güçlendirerek omuz eklemi hareket açıklığı artırılır. Artroskopik ameliyatlarda normal hayata dönüş ve rehabilitasyon daha kısadır.

Tedavi planlamasına doktorunuz ile birlikte uyum sağlayarak, eski omuz faaliyetlerinize kavuşabilirsiniz.

Picture of Op. Dr. Özgür Oktay Nar

Op. Dr. Özgür Oktay Nar

Op. Dr. Özgür Oktay Nar, ortopedi ve travmatoloji alanında uzmanlaşmış, ayak ve ayak bileği cerrahisi, spor yaralanmaları ve minimal invaziv cerrahi gibi konularda deneyimlidir. Kendi özel muayenehanesinde, hastalarına kişiye özel tedavi planları sunarak, sağlıklı ve aktif bir yaşam için en güncel tedavi yöntemlerini uygulamaktadır.

Son Yazılar

İlginizi Çekebilecek Yazılar

İlgili Yazılar

Eklem-Kireclenmesi

Eklem Kireçlenmesi

Eklem kireçlenmesi, yaşlanma, yaralanmalar, aşırı kullanım veya genetik faktörlere bağlı olarak eklem kıkırdağının dejenerasyonu ve sertleşmesiyle karakterize edilen yaygın bir rahatsızlıktır. Bu makalede, “Eklem Kireçlenmesi” anahtar kelimesi etrafında diz, kalça,

Devamını Oku »

Aşil tendiniti

Aşil tendiniti, özellikle sporcular arasında yaygın görülen, Aşil tendonunun iltihaplanması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bu durum, aşırı kullanım, tekrarlayan zorlamalar veya yanlış antrenman teknikleri sonucu tendon üzerinde meydana gelen mikro

Devamını Oku »
Boyun-Sirt-Bel-Agrilari

Boyun Sırt Bel Ağrıları

Boyun, sırt ve bel ağrıları, modern yaşam tarzının getirdiği yaygın sağlık sorunlarından biridir. Uzun süreli masa başı çalışma, hareketsizlik, yanlış duruş alışkanlıkları ve ergonomik olmayan çalışma koşulları bu ağrıların başlıca

Devamını Oku »
ortopedi-Doktoru

Ortopedi Doktoru

Ortopedi Doktoru olan kişi Ortopedi ve travmatoloji konularında uzman olan doktordur. Ortopedi ve travmatoloji, kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp dalıdır. Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız diz, kalça,

Devamını Oku »