El Bileğinde Sinir Sıkışması (Karpal Tünel Sendromu, KTS)
Karpal Tünel Sendromu,bir ya da her iki elin ilk üç parmağını ( başparmak, işaret parmağı ve orta parmak) tutan ilerleyici özellik gösteren hastalıktır. El bileğinin ortasında bulunan ve ilk 3 parmağa dağılan median sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösterir.
Genellikle 40 – 50 yaş arası kadınlarda daha sık görülür.
El Bileği Anatomisi
El bileğinde median sinirin geçtiği tünele karpal tünel denir. Tünel dar olup zemininde ve yanlarda karpal kemiklerden oluşur. Bu “U” şeklindeki kemik yatak transvers karpal ligament isimli bağ ile örtülür. Median sinirinin bu bağ altında sıkışmasına karpal tünel sendromu denir.
Median sinir başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın duyusunu ve hareketlerini kontrol eder. Bu tünelde median sinirle birlikte parmaklara hareket kabiliyetini veren tendonlarda geçmektedir.
Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?
Karpal tünel sendromu, tüneldeki bağ dokuları, tendonların veya transvers karpal ligamentin kalınlaşması sonucu median sinire yapılan baskı ile oluşur. Tendon kılıflarının çevresinde sinovium denilen kılıf olup bunların ödem ve kalınlaşması sık görülür.
KTS oluşumuna sebep olan nedenler;
Genetik ki bazı ailelerde sık görülür
• Elin aşırı kullanımı; Klavye, dantel işçiliği, el halı dokumacılığı
• Hormanal değişikler; Gebelerde sık
• İleri yaşta ve kadın cinsiyette sık görülür
• Diyabet, romatizmal hastalıklar ve troid hastalarında sık görülür
Birçok hastada ise herhangi bir sebep bulunamaz.
Karpal Tünel Sendromu Klinik Bulgular ve Şikâyet
En yaygın belirtiler;
• Uyuşukluk, karıncalanma ve ağrı
• Başparmak, işaret ve orta parmakta elektriklenme
• Omuza ve dirseğe yayılan ağrı ve sızlanmalar
Belirtiler çoğunlukla yavaş yavaş başlar ve özellikle başparmak da daha fazla etkilenir. Herhangi bir zamanda ortaya çıkar, fakat özellikle geceleri kendini hissettirir ve uykudan uyandırabilir. Gündüz şikâyetler telefon ile konuşurken, araç kullanırken ve kitap okurken artabilir. Elini sallama ile rahatlama hissi olur.
Belirtiler başlangıçta gelir ve gider fakat zamanla kalıcı hale gelir. Sakarlık artar, düğmeleri zor ilikleme, bulaşık yıkarken bardak düşürme olabilir. Çok ilerlerse el kaslarında zayıflama görülür.
Karpal Tünel Sendromu Teşhisi Nasıl Konulur?
Sinir iletimini değerlendirmek için EMG, kemik yapıları görüntülemek için röntgen çekimi yapılabilir.
Karpal Tünel Sendromu Tedavisi
Birçok hastada önlem alınmasına rağmen hastalık ilerleyebilir.
Cerrahi dışı tedavi;
Şikâyetler hafif ise ve sebebi bilinmeyen bir hastalık söz konusuysa aktivite kısıtlaması, atel kullanma, ilaç ve lokal streoidler ile ameliyatsız tedavi mümkündür. Ağrıyı provoke eden hareketlerden kaçınma önemlidir.
Cerrahi Tedavi
İlaç tedavisi ile şikâyetleri geçmeyen hastalara daha fazla zaman geçirmeden yani sinir harabiyeti daha fazla artmadan cerrahi tedaviye alınmalıdır. Cerrahi olarak sinir üzerindeki bası ortadan kalktığında sinir üzerindeki harabiyette daha fazla ilerlemeden duracaktır Bu cerrahi müdahale için hastanın hastanede yatması gerekmez. Ayaktan gelen bir hastada lokal anestezi ile o bölge uyuşturulur ve gerekli gevşetme işlemi yapılır.
2013’den itibaren Bursa’da özel hastanelerde çalışmış olup şu anda kendi özel muayenehanesinde hasta kabulü yapmaktadır.
© 2023, Op. Dr. Özgür Oktay Nar. All rights reserved.
İletişime geçmek için aşağıdaki butona tıkayın.
Size en kısa sürede dönüş yapacağız.