fbpx
Ana Sayfa
Blog

Kireçlenme Tedavisi, Belirtileri ve Tedavi Süreci

 

Kireçlenme tedavisi öncesinde kireçlenme ile ilgili hastalıkları iyi anlamak gerekmektedir. Bireyin idame ettirdiği hayatında, gerçekleştirdiği bazı hareketler bulunmaktadır. Bu hareketler genel anlamda masum görünse bile, yaşam kalitesini ileriki zamanlarda olumsuz etkileyecek bazı durumlar yaratmaktadır. Bunlardan bir tanesi de kireçlenme rahatsızlığıdır. Kireçlenme rahatsızlıklarının tedavi süreçleri ile ilgili,  tedavilerin çeşitleri ve kireçlenme tedavisine gerek duyulan durumların belirtileri ile ilgili bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Kireçlenme Nedir?

Öncelikle ilgili hastalıkları tanımak gerekir. Kireçlenme tedavilerinin en iyi başlangıcı tüm diğer hastalıklarda olduğu gibi doğru teşhisle başlar. Bireyin idame ettirdiği hayatında, gerçekleştirdiği bazı hareketler bulunmaktadır. Bu hareketler genel anlamda masum görünse bile, yaşam kalitesini ileriki zamanlarda olumsuz etkileyecek bazı durumlar yaratmaktadır. Bunlardan bir tanesi de kireçlenme rahatsızlığıdır. Kireçlenme, vücudumuzdaki eklem bölümlerindeki kıkırdakların arasında yer alan yumuşak dokunun zarar görmesiyle ortaya çıkan bir hastalık durumudur. 

Erken Teşhis Önemlidir

Kireçlenme rahatsızlıklarının en temel sebebi yaşın ilerlemesi olarak görülse de, kendi yaptığımız bazı hatalar erken yaşta kireçlenme yaşayıp, tedavi görülmesine sebep olabilmektedir. Kıkırdakların içinde sıvı kaybının oluşması ile yıpranmalar, yırtılmalar, sızıntılar meydana gelmektedir. Latincede eklem kireçlenmesine ARTROZ denilmektedir. Erken teşhiste basit birkaç müdahale edilebilecekken, bireyin bu rahatsızlık belirtilerini yaşamasına rağmen muayeneyi ötelemesinden kaynaklı tıbbi müdahaleler gerektirebilir.

Kireçlenmeye Sebep Olan Durumlar Nelerdir?

Kireçlenme eklem yerlerinde yer alan yumuşak doku içinde yer alan sıvının azalması ile meydana gelen bir hastalık durumudur. Yaşın ilerlemesi kireçlenme durumlarında önemli rol oynarken, en az yaş ilerlemesi kadar önemli başka durumlarda vardır.  Onları da şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Günlük yaşamda sabit pozisyonlarda uzun süre kalmak
  • Sigara kullanımı
  • Hareketsiz bir yaşam
  • Bilgisayar başında uzun süreli oturmak 
  • Yürüyüş yapmamak
  • Bedeni zorlayacak derece ağır nesneler taşımak
  • Ani hareketler yapmak
  • Uzun süre ayakta kalmak
  • Bireyin otururken olduğu yerde uyuyakalması
  • Çok fazla hareket etmek
  • Hamilelikte ani ve hızlı kilo alımı
  • Gün içinde basit egzersizlere yer vermemek
  • Sağlıksız ve dengesiz beslenmek
  • Düzensiz uyku 
  • Sporsal faaliyetler 
  • Yaralanmalar
  • Çarpmalar
  • Travmalar
  • Kalıtımsal sebepler
  • Düzensiz bir yaşam sürmek
  • Ağır spor dalı ile uğraşmakSebep olan durumların incelenmesinin ardından kireçlenme tedavileri ile ilgili tanı süreçleri belirtilerin hikayesinin incelenmesi ile devam eder.

Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

Kireçlenmenin en net ve en belirgin olarak ortaya çıkan etkisi ağrıdır. Günlük yapılan hareketler esnasında bile zorlanmalar, yürüyüş ve hareketler sonrasında oluşan ağrı hissi, eklem bölgelerinde şişlik, yine eklem bölgelerinde kızarma, yanma gibi hisler ortaya çıkmaktadır. 

Bireyin hareket sırasında eklemlerinden gelen çıtırdama sesleri, yapılan günlük rutin hareket eylemlerinde bile zorlanma yaşamaya başlamak, eklemlerde kilitlenme yaşamak, vücudun dengesini sağlayamamak, güçsüzlük hissi, sabahları uyanıldığında da gece uzun süre hareketsiz kalınmasından dolayı ortaya çıkan tutukluk durumları kireçlenme belirtileri olarak gösterilmektedir.

Kireçlenme Teşhisi Nasıl Konulur?

Bireyin, bedeninde hissettiği ağrılar, özellikle de eklem ağrıları ve eklemlerde tutukluk yaşaması gibi durumlarda, muayene olmayı geciktirmeden uzman bir doktora başvurması ve muayene olması gerekmektedir. Eğer teşhis erken konulursa, tedavisi de buna istinaden daha basit işlemler ile biter. Doktor muayenesinde genellikle tanı yeterli olur. Ancak bu kireçlenme rahatsızlıklarında, kireçlenmenin şiddeti önemlidir. Bu yüzden uzman doktorun gerekli duyması durumunda ya da başka bir sebep olup olmayacağını kesin bir şekilde netleştirmek amacı ile röntgen çekilmesi uygun görülmektedir. Çıkan sonuçlara göre, uzman doktor yine gerek duyarsa bilgisayarlı tomografi (BT) ve bazen de emar (MR) ‘a ihtiyaç duyabilir.Eğer eklemlerde şişlik durumu saptanmış ise eklem sıvısı analizi yapmak da mümkün. Tüm bu tetkikler yapıldıktan sonra, uzman doktorun yönlendirdiği tedavi süreci başlayacaktır. 

Kireçlenme Tedavileri Nelerdir?

Kireçlenme tedavisinde aslında en iyi yöntem, kireçlenmeyi başlamadan önlemektir. Bunun için bireyin yaşamında yapması gereken bazı rutinler olmalıdır. Günlük basit egzersizler, vücudu zorlamadan yeterli düzeyde yapılacak yürüyüşler bedenin dinç, zinde ve güçlü olmasını sağlar. Kişi olması gereken ideal kilo üstüne çıkmadan, formunu koruyarak kireçlenmeden kaçınabilir. Kireçlenme rahatsızlığı başlayan bireylerde bazı tedavi yöntemlerini de şu şekilde sıralayabiliriz;

Fizik tedavi; 

Kireçlenme tedavisinde Fizik tedavi en önemli ve ilk öncelik verilen tedavi yöntemidir. Eklem ağrılarını rahatlatabilmek adına sıcak ve soğuk baskılar tercih edilir. Egzersizler ile desteklenerek eklemlerin olması gereken sağlık düzeyine gelmesi amaçlanmaktadır. Eklem içi iğne (sıvı) tedavisi; Eklem içi iğne tedavisinde, kıkırdak dokusunu normal haline getirip onarmak ve ağrıyı azaltmak için kullanılan bir yöntemdir.  ( diz iç Yapılan sıvılar a örnek : haylünorik asit , kolajen , kollajen…vb ) 

İlaç tedavisi;

Kireçlenme tedavisinde ilaç tedavisi olarak uygulanan tedavi öncelikle basit ağrı kesiciler vermektir. Eğer verilen ağrı kesiciler yeterli olmaz ise yüksek dozlu ağrı kesicilere başvurulur. Eğer eklem şişliği oluşmuş bir durum var ise, yüksek dozda kullanılan ağrı kesici yanında antibiyotik kullanımı da gerekebilir. 

Ameliyat 

Kireçleme tedavisinde ( ameliyat çeşitleri : kapalı ameliyat ( artroskopi) , açık ameliyat ( total diz protezi) , yarım diz protezi, robotik diz protezi …) Ameliyat tedavisi, diğer tüm tedavi yöntemleri denendikten sonra son çare olarak uygulanan yöntemdir. Kireçlenme rahatsızlıklarında çok elzem bir durum söz konusu olmadıkça ameliyat yapılması gerekmez

 En Çok Görülen Kireçlenme Türleri Nelerdir?

×

 

Merhaba!

İletişime geçmek için aşağıdaki butona tıkayın.

× Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?