fbpx
Ana Sayfa
Blog

Halluks Valgus (Ayak Başparmağında Kemik Çıkıntısı) Hastalığında Tanı

Halluks valgus hastalığı birinci tarak kemiğini ve ayak başparmak kemiğini ilgilendiren hastalıktır. Ayak Başparmağında Kemik Çıkıntısı iyi yapılan muayene %90 teşhis edilir. Bundan sonra çekilecek direkt röntgen ile grafilerle kemiksel deformitenin açılarının ölçümleri yapılmakta, bazı durumlar haricinde mr ve tomografi de bu tanı sürecinde yer alır.

Halluks Valgus hastalığında ameliyat dışı tedaviler denendikten sonra bu ayak başparmağındaki kemik çıkıntısının düzeltilip tekrarlamaması için röntgen gerekirse mr-tomografi çekilip tanı konulur. Ameliyat planı çizildikten sonra artık ameliyat kısmına geçilmesi gerekiyor çünkü halluks valgus tedavisi ameliyatsız mümkün değildir. Ameliyatın çeşitli tipleri vardır. Doğru yapılacak ameliyatla halluks valgus hastalığının tekrarlama olanı çok düşüktür. Halluks Valgus ameliyatını yaparken kişiye özel olarak yapılan çekilen filmlerden elde edilen ölçümler değerlendirirlir. Tarak kemiğinin olması gereken pozisyona  getirilmesi için kemiğin üzerinde değişik kesiler yapılarak alttaki kemik içe doğru çevirilir. Gerekli durumlarda bir parmağı düzeltecek  ek operasyon  ve lifi dışa doğru çeken lif gevşetme  operasyonun yapılır. 

Halluks Valgus Ameliyatı Yapıldıktan Sonra Sizi Neler Bekliyor?  

Halluks Valgus ameliyatından sonra hastaların ameliyat sonrası ayaklarına alçı yapılmaktaydı ve yaklaşık bir bir buçuk ay süreyle üzerine yük verdirmeme işlemi yapılmaktaydı. Oysaki teknolojinin gelişmesi  günümüzdeki implant teknolojisi  yani kemikleri yaptığımız ameliyat sonrası kemikleri bir aradığı tutacak implantların teknolojisinin gelişmesi sayesinde hastalar artık ayaklarına alçı yapılma durumundan kurtulmaktadırlar.  Artık özellikle hastalara ameliyattan sonra üzerine yük verecek şekilde tasarlanmış  özel  önü olmayan ayakkabılar veya botlar önerilmektedir hastaların ayaklarını alçı yapılmadığı için  bu ameliyat her hikaye  seansta yapılabilmektedir. 

Halluks Valgus İyileşme Süreci Nasıl Oluyor? 

Halluks Valgus ameliyatından sonra yapılan cerrahi çeşitliliğe göre ortalama 4 hafta veya 6 hafta içerisinde kemiklerde bir kaynama sürecini görmekteyiz. 6 hafta bittikten sonra ayağımıza giydiğimiz özel önü olmayan ayakkabıdan veya özel yapılmış botlardan kurtulmaktasınız yani 6 hafta sonra spor ayakkabı giyer duruma geliyorsunuz. Fakat  hastalardan hep böyle şöyle bir soru geliyor; “hocam ayağımızda büyüklük olacak mı?”. Evet birçok insanda lenf dolaşımının da etkilenmesine bağlı olarak ayakta şişlikler görebilmekteyiz. Bu süreç 3 ile 6 ay hatta bazen bir yıl bile sürebilmektedir. Böylece ayağınızdaki şişlikten dolayı ayakkabı numaranız geçici olarak büyümektedir. Şişlik olmadığı durumlarda ise hastalar 3 ayda normal ayakkabı giyebilecek duruma gelmektedir. Özellikle topuklu ayakkabı giyme zorunluluğu olan hastalarda  3 aydan sonra topuklu ayakkabıya kademeli olarak geçilmesine izin verilmektedir. Unutmamak gerekir ki topuklu ayakkabı alınırken  8 santimetrenin üzerinde ayakkabı alınmaması önerilir. Çünkü yükseklik arttıkça bir parmağı binen yük artacaktır.

20 yılı aşan deneyimimiz ile polikliniğimizde hastalarımıza hizmet vermekteyiz. Tüm halluks valgus  problemleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bunun için web sayfamızda bulunan kanallardan dilediğiniz zaman bize ulaşabilirsiniz.

×

 

Merhaba!

İletişime geçmek için aşağıdaki butona tıkayın.

× Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?