Boyun Fıtığı Nedir?
Kişinin uzun süre hareketsizliği, yaşlılığa bağlı disklerde su kaybına bağlı olarak aşınma sonucu meydana gelen yırtılmalar akabinde jelatinöz denilen sıvı omur ile sinir aralıklarına sızmaya başlar. Bunun sonucunda servikal disk hernisi denilen, halk arasında boyun fıtığı dediğimiz bu klinik tablo karşımıza çıkar.
Boyun fıtığı, boyundan kola doğru yayılan bir ağrı ile devam eder. Aynı zamanda ellerde, kollarda ve parmaklarda uyuşma hissi, ağrı olan kolda kuvvet kaybı yaratır.
Boyun fıtığının özellikle etkilendiği nokta omurilik olduğu için vücudun alt bölgelerine yayılır. Omurga kişinin vücudunda hem sabit kalması gereken, hem de hareket etmesi gereken bir bölümdür. Bu ikisini aynı anda yürütmeye çalışırken hem dışarıdan gelen uyarılara karşı koyarken bir yandan da vücut ağırlığının dengede kalmasını sağlar.
Boyun fıtığı her sağlık probleminde olduğu gibi erken teşhis edilen durumlarda basit egzersizler yardımı ile kısa sürede sonuç alınacak bir rahatsızlıktır.
Ani hareketler, düşme, soğuk havalarda boyun bölgesinin yeterli bir şekilde ısıtılmaması, trafik kazaları, yanlış yapılan masaj teknikleri, taşınabileceğinden daha fazla bir yük taşımaya çalışmak, yüksekte olan bir cismi, o cismin hizasına gelmeden bedeni zorlayarak uzanmaya çalışmak, çarpmalara maruz kalmak, çalışırken veya otururken yanlış pozisyonda durmak, kişinin olduğu yerde uyuyakalması, hayatın içinden çıkaramadığımız stres ve yorgunluk, uzun bir süre klimaya maruz kalmak, otururken çalışma pozisyonu şeklinden kaynaklı basit egzersizlere yer vermemek, uzun bir süre aynı noktaya bakıp sabit kalmak, sigara tüketimi, cep telefonunun yoğun kullanımı, sabit kalmanın sebep olduğu gibi aşırı hareket, genetik, omurgada aşınma ve yıpranma boyun fıtığına sebep olan bir diğer sebepler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığı dediğimizde karşımıza çıkan en temel belirti boynun belirli bir bölgesinden başlayarak omuzdan kol ve ellere doğru yayılan bir ağrıdır. Bunun sonucunda kolda, ellerde ve parmaklarda uyuşmaya sebep olur.
Uyuşma sonucunda kişi kol ve ellerdeki güç hissini kaybeder, akabinde bir nesneyi tutmada zorluk yaşamaya bile başlayabilir. Denge problemleri ile karşılaşır. Bu denge problemi sonucunda da düşmeler, yürümede zorlanmalar yaşayabilir. Bazı ağrılar göğsün üst kısmına ve kürek kemiğine de yayılma gösterebilir.
Bunların yanında kişide görülen en temel belirtiler ek olarak şunlardır;
- Geceleri uyku esnasında artan ağrı hissi
- Yürümede denge kaybı yaşama
- Kaslarda hissedilen güç kaybı
- Konu ve durumlara konsantre olmada zorluk yaşama
- Sırt, bacak, kol ağrıları yaşama
- Kişinin boynunda sertleşme
- Duyu kayıpları yaşama
- Gözlerde sinek uçuşmaları başlaması
- Tek kolda hissedilen ağrı
- Kişinin kulak çınlamasının oluşması
- Kişide baş dönmesinin yaşanması
- Boynun hareket kabiliyetinde zorlanma yaşaması
Boyun Fıtığı Egzersizleri
Boyun fıtığı egzersizleri kişinin günlük yaşamında kendisinin de yapabileceği basit egzersizlerdir. Bedeni zorlamadan yapılması gerekir, zorlandığı durumda devam etmemesi gerekmektedir. Dikkatli bir şekilde ilerleyerek, hafif esneme hareketleri yapılmalıdır.
Elleri alına koyarak başı öne doğru ittirme ve bu ittirmeye karşı koymaya çalışma, başı sağ ve sol kulak hizasını baz alarak yana doğru eğim hareketi ile hafif esnetmeler yapma, kişi ellerini boyunda birleştirerek başını geri doğru ittirmeye çalışıp buna da direnç göstermeye çabalamak, başı dik tutmak, eller arkada sıkı bir şekilde birleştirilerek yukarı kaldırılmaya çalışılıp omuzları esnetmek, başı öne doğru omuzları geri doğru çekip bu pozisyonda dik durmak ve bu şekilde dururken boyunda biraz gerginlik hissedene kadar başı hafifçe eğmek gibi basit hareketleri günde maksimum beş dakika sürecek bu egzersizler yapılmalıdır. Spor olarak tercihiniz de yüzme olabilir, yüzme boyun fıtıkları için ideal bir spor alanıdır.
Boyun Fıtığı Tedavi Edilebilir mi?
Boyun fıtığı tedavisinde kişinin rahatsızlık durumunun seviyesi belirlenerek, uzman doktorun koyduğu seviye tanısı ile ilerlenmelidir. Ağrı şiddeti ve kişinin bedeninin gösterdiği reaksiyonlar doğrultusunda tedavi tanısı konulmalıdır. Uzman doktorun yaptığı rutin ve gerekli muayene sonucunda tedavi sürecinin şekli ortaya çıkmış olur.
Hafif şiddetli, boyun fıtığının başında yakalanan teşhislerde basit egzersizler, ağrı kesici ilaçlar, istirahat ve dinlenme, stresten uzaklaşarak yaşama devam etme gibi çözümler kişide yeterli olacaktır.
Ancak ilerlemiş olan boyun fıtıklarında ameliyat gerekebilir. Boyun fıtığı ameliyatlarında yapılan işlem, boyunda yer alan sinirler arasında oluşan sıkışıklığı gidermektir. Bu ameliyat ile omurgadaki hareket etme kabiliyetinin arttırılması, kişinin bedeninin yük taşımasını geliştirilmesi sağlar.
Boyun fıtığında tercih edilen bir diğer yöntem ise mikrodiskektim denilen mikrocerrahi yöntemi kullanılarak yapılan bir ameliyat şeklidir. Bu ameliyat şeklinde bireyin cilt dokusuna zarar vermeden ufak bir kesi alınarak, sinirlerin rahatlaması sağlanmaktadır. Bu ameliyat yöntemi, kişinin daha hızlı hayat akışına devam etmesini sağlar. Boyunluk bile kullanılmasına gerek kalmadan taburcu olunma ihtimali vardır.
Boyun fıtığı ameliyatlarının sonucunda tekrarlamama oranı yüzde yüz garantili bir işlem değildir. Tekrarlama durumu kişinin yaşına göre değişim gösterebilirken, genç bireylerde boyun fıtığının tekrarlama olasılığı yüzde on ile yüzde on beş daha fazladır.
Boyun Fıtığı Ameliyatı Olduktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Boyun fıtığı ameliyatı sonrasında kişinin boynunun zarar görmemesi için doktorunuzun belirlediği süre zarfında yumuşak bir boyunluk takılmalıdır. Doktorunuzun sizi hastaneden taburcu etmesini beklenmelisiniz. Uygun süreç geçene kadar müşahede altında kalınmalıdır. Mümkün olduğunca hareket edilmemeli, doktorunuzun belirlediği süre bitene kadar yatış halinde olunmalıdır.
Yine doktorunuzun verdiği ağrı kesici, ilaç, kremler zamanı aksatılmadan kullanılmalıdır. Doktorunuzun uygun gördüğü kadar da mutlaka kontrole gidilmelidir. Ameliyat yapılan bölge steril tutulmalıdır. Pansumanlar ihmal edilmeden dikkatli bir şekilde doktorunuz tarafından yapılmalıdır.
Ameliyat sonrası doktorunuzun belirlediği süre içinde yemek yenmemeli ve içilmemelidir. Boğaz ağrısı, yutkunmada zorluk yaşamak ameliyat sonrasında gayet normal durumlardır. Doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesiciler ile bu sorunların minimuma indirilmesi mümkündür.
Ameliyat sonrası doktorunuzun yönlendirmelerine dikkatli bir şekilde uymanız, sigara, alkol vb. ürünler tüketmemeniz gerekmektedir. Eğer ameliyatı kış mevsiminde olduysanız, boynunuzu sıcak tutmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Ameliyat olduğunuz ilk süreçte tuvalet olarak klozet tercih etmelidir. Ayrıca belli bir süre de araç kullanmamaya özen göstermelisiniz. Eğer ameliyat bölgesinde herhangi bir akıntı durumu olursa uzman doktorunuza görünmeyi ihmal etmemelisiniz.
Sağlıklı günler dileriz.