Ağrı Tedavisi Nedir?
Ağrı Nedir?
Bireyin kendi konforlu yaşam standartlarından nedeni belli olmayan bir ağrıyla uzaklaşması durumuna Ağrı denir. Kişi yaşamı boyunca belli dönemlerde bazı ağrılara maruz kalmaktadır. Bu ağrılar, kısa süreli yani diğer adıyla Akut veya uzun süreli, diğer adıyla kronik ağrı olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu ağrıların şiddeti ve hissi hafif veya şiddetli olmaktadır.
Hafif şiddetle ve kısa süreli ağrılar yaşayan kişinin tedavisinde yanlış bir yol izlenmiş ise, kişinin bu kısa süreli ve hafif olan ağrısı uzun süreli ve şiddetli ağrılara dönüşmektedir.
Kişi burada her rahatsızlıkta olduğu gibi kendi kendine teşhis koyup tedavi yolu izlemektense uzman bir hekime gidip, muayenesini gerçekleştirip, tedavi sürecini doktor kontrolü ve yönlendirmesi ile yapmalıdır.
Kişide her ağrı aynı olmayacağı gibi tedavisi de aynı olamaz. Buna karar verip teşhisi koyacak kişi uzman hekimdir. Doğru tanıyı koyacak doktor, uzmanlaşmış Algoloji yandan uzman hekimleridir.
Ağrının kaynağı tespit edilerek, kişiye özel tedavi planlaması yapılması gerekmektedir.
Algoloji Nedir?
Ağrı bilimi olarak tanımlanan algoloji bilimi, yalnızca ağrı ile uğraşılan, her hasta için özel olarak tedavi yöntemlerinin seçildiği, ilgili bölgedeki hissiyatın sebebinin ortaya çıkarılarak, ağrının gerçek sebebi bulunarak, ortadan kaldırılması için gerekli olan tedavi uygulamasının belirlenmesini kapsayan, hastanın vakit kaybı yaşamadan, tedavisinin yapılacağı bölüme doğru bir şekilde yönlendirilmesini sağlayan bilim dalıdır.
Algolog – Ağrı Doktoru Kimdir?
Algoloji alanı hem medikal hem ilaç tedavisi gibi çok büyük bir tedaviyi kapsayan tıbbi alandır. Hastaların tedavisinde önemli bir yere sahip olan ilaç tedavilerinde geliştirilen ilaçların, yeni üretilen ilaçların geliştirilmesinde önemli bir yere sahip olan algoloji alanındaki tedavileri yapan uzman, algolog yani ağrı doktoru dediğimiz alanında eğitimlerini almış uzman hekimlerdir.
Tedavi Edilen Ağrılar Nelerdir?
Kişinin vücudunun herhangi bir bölümünde meydana gelmiş olan akut veya kronik ağrıların tümü bu bölümünde tedavi edilebilmektedir. Bu alanda genellikle tedavisi gerçekleştirilen ağrıları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Nedeni belirlenemeyen ağrılar
- Kanser ağrıları
- Kireçlenme sebebi ile diz, omuz, boyun, bel ağrıları
- İlaç tedavileri ile geçmeyen ağrılar
- Şiddetli yüz ağrıları
- Yaşlılığa bağlı doku bozukluğu ağrıları
- İlaç ile geçmeyen baş ağrıları
- Ameliyat gibi tıbbi müdahale gerektirmeyen ağrılar
- Birçok ameliyat geçirmesine rağmen geçmemiş ağrılar
- Spastisite ağrıları
Ağrı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ağrı kliniklerinde, geleneksel ağrı kesicilerin haricinde, çeşitli tedavi yöntemleri de uygulanır. Bu tedavi yöntemleri, geçici lokal anestezik enjeksiyonlar ile başlar. Cerrahi olmayan minimal invazif girişimlere kadar geniş bir yelpaze içeriğini kapsar.
Bu minimal invazif yöntemler arasında, radyo frekans jeneratörleri kullanılarak iğnelerle sinir uyarıları yapılması vardır. Bununla beraber ağrı sinirlerinin kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirilmesi bulunmaktadır. Ayrıca, bazı durumlarda omuriliğe ağrı pili yerleştirme veya ileri evre kanser hastalarında kordotomi gibi özel müdahaleler de gerçekleştirilebilir.
Bu işlemler ameliyathane koşullarında gerçekleşmektedir. Genellikle ultrason ya da skopi gibi görüntüleme cihazları ile de desteklenir. Bu sayede iğnenin hassas bir şekilde hedef noktaya yönlendirilmesi sağlanır. Bu da çevre dokulara en minimal şekilde zarar verilmesini ve ilaçların hassas bir şekilde uygulanmasını da mümkün kılar.
Ağrı tedavisi kliniklerinde tetik nokta enjeksiyonları ve kök hücre tedavileri yapılmaktadır. Bunların yanında diğer tedavi seçenekleri de sunulmaktadır. Bu işlemler genellikle hasta için günübirlik işlemlerdir ve hastanede yatmayı gerektirmez.
Algoloji Uzmanına Nasıl Gidebiliriz?
Algoloji uzman hekimleri, diğer alanlar ile koordineli bir şekilde sistemi yürütür ve bu sistematik ilerlemeyi üstlenirler. Bu yüzden size gerekli branş dallarına yönlendirme yapacaktır. Bu yüzden ilk olarak direkt bir şekilde algoloji uzman hekimlerinden randevu talep edip, görüşme sağlayabilirsiniz.
Her alanda olduğu gibi, basit görünen ama erken müdahale edilmediği takdirde kronikleşip şiddetli ağrıya dönüşerek, hayat standartlarınızı etkileme ihtimali olan bu rahatsızlıklarda da erken teşhis ve erken tanı çok önemlidir. Ötelemeden, uzman hekiminizden randevunuzu oluşturup muayene olmanızda, rahatsızlığınızın ilerlememesi adına fayda vardır.
Sağlıklı günler dileriz.