Düz Taban Hastalığı

Op.-Dr-Özgür-Oktay-Nar

Düz Taban Hastalığı

Düz taban hastalığa ayak kavisinin düşmesi sonucu oluşur. Ayağın iç kısmında yer alan bu kavis (ayak arkı), yürürken ayağın yaylanmasında büyük rol alır. Bu kavisin oluşmasında farklı kaslar çalışarak kavisi destekler. Posterior tibialis tendonu (PTT) , bu kavisi destekleyen en önemli kastır. Bu kasta meydana gelen bozulmada kavisin çökmesiyle düz tabanlık oluşur. Düz tabanlık bir ayak çeşididir , ağrısız olabileceği gibi ağrı yapan durumlarda vardır.

Düz Taban Hastalığı görsel gösterimi

Düz Tabanlık (pes planus) Neden Olur?

Aileden kaynaklı genetik sebeplerden dolayı düz taban hastalığı olabileceği gibi çeşitli hastalıklarla birlikte görülebilir ;

ayak kavisini destekleyen kasın yırtılması,
veya bu kasın diyabet/romatizmal sebeplerle fonksiyon görememesi,
aşırı kilo alma
günlük kullanılan ayakkabıların düz tabanlı ayakkkabılar kullanmak.
Düz Tabanlık (pes planus) Nelere Yol Açar, Belirtileri Nelerdir?

Düz taban hastalığı olan kişilerde ayağın iç kısmındaki kavis çöker ve buna bağlı olarak;

yürürken yorulma çabuk olur,
bacaklarda ağrı ,
spor yaparken zorlanma olur.
Yürürken yaylanma hareketini ile yük dağılımı düzenli sağlanamadığı için ayak içe doğru basar, bu içe basma da diz ve belde çeşitli ağrılara yol açar.

Ayakta şekil bozukluğu ve deformasyon oluşabilir.

Gerek çocuk yaşta gerekse yetişkinlik döneminde görülebilen bu rahatsızlık, ayak analizi, yürüme analizi ve kişiye özel yapılmış tabanlıklar ile kontrol edilebilir.

Ayakkabı içine yerleştirilen kişiye özel tabanlık sayesinde yürüme sırasında kavis yapısı desteklenerek düztabanlık ile içe basma sonucunda ortaya çıkan sorunlar azalır ( özellikle bel ve bacak ağrısı). Şekil bozukluğu ileri düzeyde ise yapılmış olan tabanlık yeterli düzeltme sağlayamaz.

Düz Taban (pes planus) Hastalığında Ameliyat Nasıl Oluyor?

Düz taban hastalığı olan kişilerde hastalığın seviyesine ve ayak şekil bozukluğunu düzeltmek için yapılan ameliyatlar, kişinin yaşına, medikal durumuna, şikayetlerinin şiddetine bağlı olarak yapılır. Ameliyat sonrasında yaklaşık 6 haftalık süren yarım alçı tedavisi yapılır, daha sonra yavaş yavaş üzerine yük vermeye başlanır. Sonrasında fizik tedavi gerekli görülebilir ve özel ayakkabı ihtiyacı doğabilir.

Çocuklardaki Düz Tabanlığın (pes planus) Farkı Nedir?

Çocuklarda görülen düz tabanlık ise kişiye özel üretilmiş tabanlık kullanımı ile büyük ölçüde giderilebilmektedir. Ayrıca esnek düz tabanlık ta gözlenen bir diğer durumdur. Kas gelişimi yavaş olan çocuklarda ortaya çıkan geçici düz tabanlık, yaşın ilerlemesi ile birlikte düzelir, içe basma da zamanla ortadan kalkar. Çocuklarda görülen düz tabanlıkta, ayakta kaviis vardır fakat çocuk yere bastığında bu kavis ortadan kalkmaktadır. Bu duruma esnek düz tabanlık denir. Oysa sert ( rijit) düz tabanlıkta, kişide hiçbir durumda kavis bulunmaz.

Düz Tabanlık (pes planus) için Ameliyata Alternatif Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İçe basarak yürüyen kişilerde özellikle öğleden sonra giderek artan ağrı oluşur. Erken yorulma ve ayakta kalmak güçleşir. Ağrılar genellikle topukta ve kaval kemiğinde yoğunlaşır. Ağrılı düz taban için önerilen tedavi yöntemlerinin birisi de soğuk kompleksi uygulamasıdır. Ağrıyı hafifletecek ilaçlar kullanmak, özel ayakkabı ve kişiye özel tabanlık, fizik tedavi, eklem içine ağrıyı azaltıcı karışımlar vermek, ameliyata alternatif tedavi yollarıdır.

Tüm cerrahi dışı tedaviler ile başarı sağlanamaz ise ameliyat süreci başlar. Yapılacak ameliyat;

Ayak ve ayak bileğinde yer alan kemikler birbirine kaynaştırılabilir,
Kemiğin kesilip yeniden biçimlendirilmesi gerekebilir,
Tendonu saran kılıf temizlenebilir veya çıkarılabilir (eksizyon) ya da çıkıntılı kemik komple çıkarılabilir,
Tendon transferi yapılarak (lif nakli) kavis fonksiyonu sağlanabilir.

20 yılı aşan deneyimimiz ile polikliniğimizde hastalarımıza hizmet vermekteyiz. Tüm düz taban problemleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Web sayfamızda bulunan kanallardan dilediğiniz zaman bize ulaşabilirsiniz.

Picture of Op. Dr. Özgür Oktay Nar

Op. Dr. Özgür Oktay Nar

Op. Dr. Özgür Oktay Nar, ortopedi ve travmatoloji alanında uzmanlaşmış, ayak ve ayak bileği cerrahisi, spor yaralanmaları ve minimal invaziv cerrahi gibi konularda deneyimlidir. Kendi özel muayenehanesinde, hastalarına kişiye özel tedavi planları sunarak, sağlıklı ve aktif bir yaşam için en güncel tedavi yöntemlerini uygulamaktadır.

Son Yazılar

İlginizi Çekebilecek Yazılar

İlgili Yazılar

Boyun-Sirt-Bel-Agrilari

Boyun Sırt Bel Ağrıları

Boyun, sırt ve bel ağrıları, modern yaşam tarzının getirdiği yaygın sağlık sorunlarından biridir. Uzun süreli masa başı çalışma, hareketsizlik, yanlış duruş alışkanlıkları ve ergonomik olmayan çalışma koşulları bu ağrıların başlıca

Devamını Oku »
ortopedi-Doktoru

Ortopedi Doktoru

Ortopedi Doktoru olan kişi Ortopedi ve travmatoloji konularında uzman olan doktordur. Ortopedi ve travmatoloji, kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp dalıdır. Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız diz, kalça,

Devamını Oku »
yeni-nesil-hidrojel

Yeni Nesil Hidrojel (Poliakrilamid Hidrojel) Nedir?

“Yeni Nesil Hidrojel” Diz kireçlenmesi, günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir eklem rahatsızlığıdır. Geleneksel tedavi yöntemlerinin yanı sıra, yeni nesil hidrojel (poliakrilamid hidrojel) uygulamaları da giderek popülerleşmektedir. Peki, hidrojel

Devamını Oku »
Ayak-Deformiteleri-ve-Tedavileri

Ayak Deformiteleri ve Tedavileri

Ayak deformiteleri, hem yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hem de ilerleyen süreçte ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen ortopedik problemler arasında yer alır. Bu tür rahatsızlıklar, genetik faktörler, yanlış ayakkabı seçimi ve

Devamını Oku »